Elokuussa 2019 ilmestyneessä Kasvustoori-blogissa ajatuksiani yrittäjyydestä, oman polun löytämisen rohkeudesta ja oppimisesta.
You get in life what you have the courage to ask for. – Oprah Winfrey
Linkki alkuperäiseen juttuun:
Kuka olet? Mikä on yrityksesi?
Olen Katri Lehtovaara ja olen toiminut yrittäjänä tasan vuoden, elokuun 2018 alusta alkaen, jolloin perustin yritykseni Schoolday Designer Oy:n. Olen taustaltani perusopetuksen ja lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, apulaisrehtori, työnohjaaja ja elämäntaidonvalmentaja.
Yritykseni tarjoaa koulutus-, ohjaus- ja valmennuspalveluita. Yritykseni auttaa kouluja kehittämään yhteisöllistä toimintakulttuuriaan, pedagogiikkaa ja tukee johtamista. Keskiössä on jatkuvan työssä oppimisen ja oppivien organisaatioiden kehittäminen, yhteisöllisten työtapojen tukeminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Koulujen lisäksi teen samanlaisten teemojen parissa töitä myös yrityspuolella.
Miten kaikki alkoi?
Schoolday Designer syntyi halusta tehdä ja nähdä toisin. Aloin nähdä etenkin koulumaailmassa kangistuneita rakenteita ja jämähtäneitä tapoja toimia. Samaan aikaan uusi opetussuunnitelma (POPS2014) vaati uusia oppimisen ja opettamisen tapoja, yhdessä tekemistä ja oppimista myös koulun aikuisten kesken. Näin, että koulumaailma voisi ammentaa paljon muotoiluajattelusta: yhdessä ajattelun ja tekemisen, kehittämisen ja kokeilujen voimasta. Tahdoin, että positiivinen, osallistava oppimiskulttuuri olisi jokaisen koulun, niin aikuisen kuin lapsen, arkea. Uskon, että siten voimme kasvattaa hyvinvointia ja vahvistaa jokaisen vahvuuksia. Kun opettajat ja rehtori voivat hyvin, voivat lapset ja nuoretkin hyvin.
Samaan aikaan myös oma uteliaisuuteni ajoi minua eteenpäin. Kysyin itseltäni, mitä haluan tehdä isona ja miten sen haluan tehdä. Ymmärsin, että minulla oli tarve päästä kehittämään koulu- ja työelämää laajemminkin. Jäin parin vuoden opintovapaalle, jonka aikana opiskelin ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, luin laajasti organisaatioiden kehittämistä ja johtamista ja hain valmennusosaamista kouluttautumalla elämäntaidonvalmentajaksi.
Parin vuoden opintovapaan jälkeen perustin oman yritykseni. Sen kautta pystyn toteuttamaan omaa intohimoani ja unelmaani kehittää kouluja, työelämää sekä auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Yrittäjyyteni kautta myös minulle vahva arvo vapaus toteutuu: saan tehdä sitä, mitä haluan, siten kuin haluan ja silloin kun haluan.
Miten olet päässyt tähän pisteeseen?
Ison elämänmuutoksen toteuttaminen ei ole koskaan helppoa. Minun kohdallani se tarkoitti vakaasta virasta ja säännöllisistä palkkatuloista luopumista. Pelko ja epävarmuus tulevasta taistelivat mielessäni samaan aikaan, kun sisäinen ääneni kannusti raivokkaasti tekemään muuta ja irtautumaan tutusta ja turvallisesta ja kulkemaan kohti omannäköistä polkua.
Yksin en olisi päässyt tähän, vaikka toki työ on pitänyt yksin tehdä. Sain valtavan tuen ystäviltäni, perheeltäni, mieheltäni ja jopa kolmelta teiniltämme, jotka kaikki luottivat ja kannustivat minua kokeilemaan, miten siivet kantaisivat.
Ratkaisevia käänteitä olivat myös henkilökohtaisesta valmennuksesta saamani tuki, uusyrityskeskusten kurssit ja neuvonnat sekä myös ymmärrys siitä, että muotoilun oppien tavoin voin tehdä myös yrittäjyydestä eräänlaisen oman elämäni kokeilun. Päätin antaa itselleni pari vuotta aikaa kokeilla ja katsoa, mihin tämä polku vie: jos tämä polku ei kantaisi, tekisin jotain muuta. Ajattelin ottaa yrittäjyyden ennen kaikkea valtavana oppimisen kokemuksena ja seikkailuna.
Ensimmäisen vuoden jälkeen voin kuitenkin todeta, että kokeilu on kannattanut jo nyt. Saan tehdä työtä, jonka koen todella merkitykselliseksi, tehdä, kuten haluan, saan kehittää ja luoda uutta ja vieläpä nostaa siitä palkkaa. Sinnikkyys, aktiivisuus, uteliaisuus ja rohkeus ovat vieneet minua valtavalla voimalla eteenpäin.
Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?
Itse yritystoiminnassa minua motivoi eniten vapauden ja vastuun tasapaino: kaikki on itsestä kiinni ja saan olla oman itseni herra. Näen yritystoiminnassa rajattomat mahdollisuudet kehittää ja kehittyä. Voin päästä mihin vain ja voi tapahtua mitä vain, jos säilytän avoimen, oppivan ja uteliaan mielen. On äärettömän palkitsevaa huomata, miten unelmista voi tehdä totta, kun vain uskoo ja tekee tavoitteen eteen työtä. Oppiva mieli saa jatkuvasti tyydytystä. Pidän myös oman yrityksen pyörittämisen ketteryydestä: aikaa ei mene ison organisaation rakenteissa pyörimiseen.
Toiseksi vähintään yhtä tärkeää on kokemus siitä, että voin tuottaa toisille hyvinvointia ja auttaa kulkemaan kohti parempaa työ- ja kouluelämää sekä parantaa siitä saatavaa kokemusta. Ei ole mitään palkitsevampaa kuin nähdä ihmisten puhkeavan kukoistukseen tai kokevan oppimisen ja oivaltamisen ilon. Meissä jokaisessa ihmisessä ja työyhteisössä on valtava potentiaali, joka aika ajoin tarvitsee toisen ihmisen rinnalle tuomaan parhaan mahdollisen esiin ja mahdollistamaan potentiaalin käytön. Ja kun tämä paras muotoutuu arjen tekemiseksi, oppimiseksi ja käytänteiksi, voin todeta onnistuneeni.
Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?
Takana on vasta vuosi yrittäjyyttä, mutta oppeja on tarttunut matkaan runsaasti.
- Ei kannata lannistua, vaikka välillä olisi hiljaisempaa. Aluksi hiljaisuus oli äärettömän stressaavaa, kunnes pikkuhiljaa ymmärsin, että se kuuluu kuvioon. Olen oppinut täyttämään hiljaisemmat hetket esimerkiksi keskittymällä markkinointiin. Yrityksen pyörittämisessä tekeminen ei koskaan lopu.
- Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu. Tämän ohjeen sain eräältä kokeneelta yrittäjältä yrittäjätaipaleeni alussa. Ohje on ollut äärimmäisen hyvä. Verkostoituminen avaa sellaisia uusia mahdollisuuksia, joita ei osannut odottaakaan. Toisaalta kaipaan rinnalleni tekijöitä, joten verkostoitumisen kautta etsin myös jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita. Verkostoituminen on välttämätöntä.
- Sinnikäs tekeminen palkitaan. Ei ole mitään ennen kuin on tekoja; pelkät unelmat eivät riitä. Tätä tekemisen tahtoa kysytään joka ikinen aamu. Kärsivällisyyttä tarvitaan myös: toisinaan tehty työ palkitsee vasta usean kuukauden tai jopa vuoden päästä.
- Luottamusta itseen ja yrityksen visioon tarvitaan. Vaikka kukaan muu ei uskoisi sinuun tai yrityksesi visioon, on itse uskottava. Muuten ei mistään tule mitään.
- Onnistumiset on tehtävä näkyviksi. Kun tekee yksin, takertuu helposti niihin asioihin, jotka olisivat voineet mennä paremmin. Hyvän huomaaminen ja onnistumisten näkyväksi tekeminen vaativat paljon enemmän energiaa, ja siksi niiden näkyväksi tekemiseen on nähtävä vaivaa. Kiitä siis itseäsi ja listaa onnistumiset säännöllisesti.
- Oma hyvinvointi on kaikkein tärkeintä. Ei voi olla toiselle hyödyksi, jos on itse uuvahtanut. Lepo, palautuminen sekä työn ja vapaa-ajan erottaminen ovat ehdoton edellytys menestykselle.
Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?
Tavoittelen kasvua. Olisi hienoa, jos muutaman vuoden kuluttua yritykselläni olisi yksi tai useampi työntekijä tai tekijäjoukko olisi jollain muulla tavalla laajentunut.
Miten nollaat itsesi?
Kun tekee itselleen rakasta ja tärkeää työtä, on nollaukseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Pari vuotta sitten opettelin mindfulnessin taidon ja otin sen säännölliseksi osaksi elämääni. Tämän jälkeen elämäni on muuttunut täysin myös stressin sietämisen ja nollaustaitojen suhteen. Toinen tärkeä asia on minulle metsässä liikkuminen juosten tai kävellen. Metsällä on käsittämättömän rauhoittava vaikutus, mistä yllätyn yhä uudestaan. Myös rakkaat harrastukseni jooga ja kilpatanssi vievät ajatukseni hetkessä täysin toisiin tunnelmiin ja antavat täydellisen vastapainon työlleni. Toki myös perheen ja ystävien kanssa vietetty aika tarjoavat aina muuta ajateltavaa.
Tahtolauseesi?
You get in life what you have the courage to ask for. – Oprah Winfrey
Tämän rohkeuden olen itse löytänyt ja toivon, että saan auttaa muitakin löytämään sisäisen rohkeutensa elää ja toteuttaa itselleen parasta mahdollista elämää. Jokaisella on oikeus siihen.
Katri Lehtovaara, Schoolday Designer Oy
Insta: @schooldaydesigner
Facebook: Schoolday Designer
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/katrilehtovaara/
Kuva: Henna Koponen Photography
Viimeisimmät kommentit