Lähdin vuoden alusta tulevaisuudentutkimuksen opintojen pariin syventämään osaamistani ja laajentamaan ajatteluani. Tulevaisuustyö innostaa minua valtavasti, ja opintojen myötä otin askeleen lähemmäksi sitä, että saan myös toimia entistä vahvemmalta pohjalta tulevaisuustyöskentelyn ja sen ohjaamisen asiantuntijana.

Olen ohjaus- ja valmennustyössäni asiakkaiden kanssa tähänkin asti tehnyt monipuolisesti tulevaisuustyötä. Olen saanut tehdä tulevaisuutta yhdessä satojen oppilaiden, opettajien ja rehtoreiden kanssa. Olemme pohtineet toivottuja ja todennäköisiä, ei-toivottuja ja epätodennäköisiä tulevaisuuksia. Olemme hyödyntäneet eri tulevaisuudentutkimuksen metodeja kuten skenaariotyöskentelyä, delfoi-menetelmää sekä toimintaympäristön muutosten tarkastelua. Opintojen myötä tuntuukin, että oma osaamispalettini on saanut kasvaa jo olemassa olevan päälle ja samalla syventyä johonkin uuteen. 

Tulevaisuustyö pakottaa monin ja hyvin monipuolisin tavoin haastamaan menneisyyttä ja ymmärtämään nykytilaa, jotta voimme ajatella asioita uudella, raikkaalla tavalla eli tehdä tulevaisuutta.  Työn tavoitteena ei ole ennustaa tai välttämättä edes ennakoida tulevaisuutta, mikä on pääosin mahdotonta. Sen sijaan tavoitteena on tuottaa tietoa pitkän aikavälin muutoksista nykyhetken päätöksenteon helpottamiseksi ja tueksi. On tärkeää, että nyt nähtävillä olevia uhkia ei heijasteta tulevaisuuteen, mikä johtaa helposti siihen, että tulevaisuutta koskevat toimintastrategiat laaditaan nykyhetken uhkien torjumiseksi eikä uutta luoviksi toimenpiteiksi.

Keskeistä on ymmärtää, että tulevaisuus ei tapahdu minulle vaan minä voin olla siihen aktiivisesti vaikuttamassa ja sitä tekemässä.

Uutta luova ajattelu kasvattaa ja vahvistaa toimijuutta. Olennaista on myös kysyä, mihin suuntaamme energiamme: uhkien torjumiseen vai toivotun tulevaisuuden tekemiseen ja rakentamiseen yhdessä. Kun yhdessä synnytettyjä tulevaisuuskuvia tarkastellaan, syntyy vahva tunne omistajuudesta. Tällainen tulevaisuus on meidän ja tätä kohti me haluamme liikkua. 

Kyse on myös toivon johtamisesta: mitä kohti kurkotamme, minkälaista tulevaisuutta rakennamme, minkälaisten vahvuuksien päälle työtä teemme, mistä meidän tulee yhdessä oppia lisää. 

Tervetuloa kanssani tekemään tulevaisuutta!

Kirjoittaja on Katri Lehtovaara, Schoolday Designer Oy:n perustaja.