“Olet Katri kuin Maija Poppanen, joka lennähtää paikalle ja laittaa koulun kuntoon.” Tällaisen ihastuttavan palautteen sain viime viikolla eräältä opettajalta. Maijapoppasena on kiva lennähtää paikalle, mutta tosielämässä koulujen kehittäminen vaatii pitkäjänteistä yhteistä työtä koulun kanssa – usein vähintään vuoden mittaisia prosesseja.

Koulut kohtaavat monimutkaisia haasteita. Niihin vastataan vaikuttavilla, systeemitason muutoksilla. Oma työni onkin viime vuosina siirtynyt yksittäisistä valmennuksista tiiviisiin ja pitkäjänteisiin kehittämiskumppanuuksiin. Jokainen koulu on uniikki, mutta niiden tarpeista löytyy myös yhteisiä teemoja, jotka toistuvat omassa työssäni:

1. Tulevaisuuskyvykkyyden kasvattaminen

Tulevaisuus ei vain tapahdu – me kaikki olemme sen tekijöitä. Yhteisen vision ja suunnan kirkastaminen luo toivoa ja rohkaisee tekoihin. On tärkeää, että nyt nähtävillä olevia uhkia ei heijasteta tulevaisuuteen vaan energia käytetään uhkien torjumisen sijaan uutta luovien toimenpiteiden suunnitteluun. Vision rakentaminen yhdessä luo pohjan merkitykselliselle muutokselle, ja siihen työhön on kutsuttava mukaan koulun henkilöstön lisäksi myös oppilaat ja huoltajat.

2. Oppiminen on koko organisaation asia

Muotoilun menetelmät, suorituksen johtamisen siirtäminen oppimisen johtamiseen ja jatkuvan oppimisen kulttuuri auttavat kouluja vastaamaan muutoksiin. Kokeilujen kautta oppiminen on jatkuvan kehittämisen ytimessä ja ohjaa parhaimmillaan koko koulun tasolla ajattelutapaan ja kykyyn oppia jatkuvasti omasta toiminnastaan. Nopeiden ratkaisujen ja niiden levittämisen sijaan on tärkeä keskittyä löytämään ja ymmärtämään ongelmat paremmin. Yhteen ongelmaan voi olla montakin ratkaisua. Keskiössä on ihmisten toimijuuden ja kyvykkyyden vahvistaminen, mikä on mielestäni äärimmäisen innostavaa!

3. Johtajuuden vahvistaminen

Jaettu johtajuus on avain kouluyhteisön toimivuuteen. Tiiminvetäjien johtamistaidot, psykologisen turvallisuuden rakentaminen ja arvostavan kohtaamisen kulttuuri – selkeys, rajat, arvostus ja empaattinen vuorovaikutus – luovat pohjan, jossa ihmiset voivat kasvaa ja kukoistaa. Rakenteita on syytä katsoa usein uudelleen, jotta ne mahdollistavat yhteisen tekemisen ja kehittämisen. Koulun keskiössä on aina oppilas, ja siksi on kysyttävä, miten voimme yhdessä tukea hänen kasvuaan, oppimistaan ja hyvinvointiaan ja edelleen miten tämä näkyy meillä strategiassa, johtamisessa ja päivittäisessä toiminnassa.

4. Arvostava dialogi kulttuurina

Kompleksiset haasteet vaativat yhteistä ajattelua, myönteistä tilaa dialogille. Dialogi lisää luottamusta niin ihmisten välillä kuin myös luottamusta siihen, että myös haastaviin asioihin voidaan löytää yhdessä ratkaisu. Tämä vaatii halua, uteliaisuutta ja rohkeutta kohdata asioita avoimesti. Dialogi on yhdessä oppimisen ja muutoksen johtamisen tärkein työkalu.

5. Arvot ja asenteet

Mihin voin vaikuttaa ja mitä tuon yhteiseen tilaan? Yhteiset arvot ovat kaiken toiminnan perusta. Niitä tulee rohkeasti johtaa, mallintaa omalla johtajuudella ja tarvittaessa päivittää yhdessä. Myönteisiä tunteita on tärkeä herätellä tietoisesti: ne kasvattavat kyvykkyyttä, vahvuuksia vahvistamalla tuomme toisitamme parhaan esiin ja hyvä kasvaa keskittymällä siihen.

Oikotietä onneen ei ole, mutta systemaattinen kehittäminen palkitsee aina: hyvinvointi vahvistuu jokaisella tasolla, oppilaan, opettajan, johdon. Ja vaikka maijapoppaset jatkavat matkaansa, yhdessä oppiminen jatkuu. 

 #koulujenkehittäminen #johtajuus #oppiminen #yhteistyö #tulevaisuuskyvykkyys

Kuvan lähde: Creazilla (Maija Poppanen -silhuetti)